Jaką moc powinna mieć kuchenka indukcyjna?

Jeśli chodzi o zakup kuchenki indukcyjnej, pierwszą rzeczą, o którą należy się zapytać, jest to, jaką moc powinna mieć? Jeśli chcesz robić stir-fry i smażyć na patelni, będziesz potrzebował mocy na poziomie od jednego do trzech tysięcy watów. Jednak niektórzy producenci robią kuchenki indukcyjne z ustawieniami wstępnymi do gotowania, gotowania na parze i duszenia. Te ustawienia nie muszą być przydatne dla każdego, ale mogą być przydatne dla niektórych osób.

Większość płyt kuchennych do indukcji wykorzystuje trójfazowe zasilanie elektryczne, które wynosi 380-415 V AC przy 50 Hz. Zapotrzebowanie na moc dla płyty kuchennej o średnicy 60 cm wynosi około 16 amperów, natomiast dla modelu o średnicy 76-91 cm powinno wynosić osiemnaście lub dwadzieścia cztery ampery. Wymagania dotyczące mocy różnią się dla różnych indukcyjnych płyt kuchennych, ale prawie wszystkie są kompatybilne ze standardowymi źródłami napięcia. Będziesz musiał znaleźć taki, który pasuje do napięcia twojego domu i twojego dostawcy energii elektrycznej.

Kuchnie indukcyjne zazwyczaj używają żelaza lub stali do swoich specjalnych garnków, które dopasowują obciążenie grzewcze podczas procesu ogrzewania i indukowane prądy wirowe, aby przekształcić energię w ciepło. Aby zrozumieć, jakiego rodzaju mocy potrzebujesz dla kuchenki indukcyjnej, pomyśl o tym, jak wiele urządzeń używasz w swoim domu. Wiele urządzeń mierzy swoją moc w stopniach, a nie w watach. Dla porównania, 14-calowy czarno-biały telewizor zużywa 40 W, a osiemnastocalowy kolorowy 75 W i zużywa jedną kWh energii elektrycznej na trzynaście godzin.

Jeśli chodzi o gotowanie, kuchenka indukcyjna ma dwie wyraźne zalety. Po pierwsze, jest całkowicie bezpieczna. Gotowanie indukcyjne nie wymaga płomienia, więc nie ma ryzyka wycieku gazu. Po drugie, płyty indukcyjne nie wykorzystują płomienia. Garnek nagrzewa się jedynie po włączeniu, a następnie stygnie po zakończeniu procesu gotowania. Szybsze jest też zmniejszanie ciepła niż w przypadku płyt gazowych i elektrycznych.

Inną zaletą gotowania indukcyjnego jest to, że używane naczynia są inteligentne. Patelnie te mają wbudowane czujniki. Cewka wbudowana w płytę kuchenną tworzy pole magnetyczne, a kawałek żelaza lub stali wewnątrz niej odbiera pole magnetyczne i przekształca je w ciepło. Dodatkowo, termopara monitoruje temperaturę. Oddzielne cewki indukcyjne wewnątrz patelni przetwarzają energię z płyty kuchennej na energię z małego nadajnika radiowego. Następnie wysyła on informacje z czujnika temperatury z powrotem do płyty kuchennej.

Jeśli chodzi o moc kuchenki indukcyjnej, istotne jest, aby zrozumieć, ile mocy potrzebuje. Kuchenka indukcyjna o mocy 2000 W zużyje dwie jednostki energii elektrycznej w ciągu jednej godziny gotowania. Urządzenie o mocy 2000 W będzie zużywać więcej niż dwie jednostki energii elektrycznej przez ten sam czas, więc dobrze jest poszukać kuchenki elektrycznej o mocy wyższej niż tysiąc watów.

Jedną z największych zalet płyty indukcyjnej jest to, że magazynuje ona ciepło, zamiast tracić je na rzecz powietrza. To pozwala zaoszczędzić energię elektryczną, ponieważ jedzenie gotuje się szybciej. Oznacza to również, że mniej ciepła jest marnowane, dzięki czemu rachunki za energię są niższe. Dodatkowym atutem jest oszczędność miejsca, co czyni ją idealnym rozwiązaniem dla mieszkańców miast i tych, którzy nie mogą sobie pozwolić na wentylację kuchni na zewnątrz.

Podobne tematy