Jeśli zastanawiałeś się, jak działa kuchenka indukcyjna, nie jesteś sam. Jest to jedna z najnowszych technologii kuchennych, która już teraz wywiera wpływ na europejskie i profesjonalne kuchnie. Prawdopodobnie będzie ona odgrywać coraz większą rolę w przyszłości, ponieważ zmiany klimatyczne spowodowały, że nowe przepisy budowlane w Kalifornii wspierają budownictwo elektryczne. Podczas gdy przemysł paliw kopalnych nie jest chętny do zmian, gotowanie indukcyjne prawdopodobnie zastąpi gaz w najbliższej przyszłości.
Indukcja to metoda, dzięki której kuchenka indukcyjna przenosi energię elektryczną do garnka za pomocą miedzianej cewki. Miedziana cewka musi być używana w procesie gotowania, a garnek musi być elektrycznie przewodzący (z oporem elektrycznym większym niż grubość skóry człowieka). Powoduje to przepływ dużych prądów wirowych przez opór elektryczny garnka i wytworzenie ciepła na zasadzie ogrzewania Joule’a. Same garnki nie są ogrzewane w ten sposób, ale przez przewodzenie ciepła.
Gotowanie indukcyjne zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, jednocześnie zmniejszając ryzyko oparzeń kuchennych i pożarów. Jest szybsze i bardziej precyzyjne niż gazowe i pozwala na większą dokładność w regulacji temperatury. Jest również łatwiejsza w czyszczeniu i konserwacji niż płyty gazowe – tylko jeden element wymaga czyszczenia. W przeciwieństwie do gazu, szklany blat pozostaje chłodny, więc rozpryski nie zniszczą Twojego dania. Ale gotowanie indukcyjne wiąże się z krzywą uczenia się.
Istnieją dwa główne rodzaje ogrzewania indukcyjnego, przewodzenie ciepła i indukcja. Pierwszy z nich wykorzystuje dyfuzję do przekazywania ciepła, podczas gdy drugi wykorzystuje przewodzenie. Ten ostatni jest generalnie bardziej wydajny, ale wymaga też większej mocy. W tym drugim wykorzystuje się nowe rodzaje półprzewodników mocy. Dzięki temu możliwe jest użycie garnka z metalu nieżelaznego z kuchenką indukcyjną. Jedyną wadą jest mniejsza sprawność sprzężenia.
Kuchenki indukcyjne są podobne do szklanych płyt elektrycznych, ale wykorzystują fale elektromagnetyczne do podgrzewania patelni lub garnka. Ponieważ ciepło z palnika jest przekazywane bezpośrednio do garnka, samo naczynie jest szybko podgrzewane. Mówi się, że indukcyjna płyta kuchenna gotuje wodę o 50 procent szybciej niż inne rodzaje płyt. Mają one również tendencję do utrzymania stałej temperatury, co oznacza, że rozlane płyny są mało prawdopodobne, aby spalić.
Górna część płyty indukcyjnej jest zwykle wykonana ze szkła-ceramiki o niskiej ekspansji termicznej, co czyni ją bezpieczną w użyciu. Ponieważ powierzchnia jest gładka i płaska, ciepło nie jest rozprowadzane na dużej powierzchni. Powietrze pomiędzy płytą grzewczą a patelnią nigdy się nie nagrzewa. W związku z tym, kuchenka indukcyjna jest bezpieczniejsza niż kuchenki gazowe. Do gotowania potraw wykorzystuje 90% energii elektrycznej. Garnek indukcyjny i patelnia muszą być kompatybilne z kuchenką indukcyjną.
W typowej płycie indukcyjnej zastosowano zwój miedzianego drutu pod płytą ceramiczną. Kiedy na blacie umieszcza się garnek do gotowania, przez cewkę przepływa zmienny prąd elektryczny. Żelazny garnek reaguje na to oscylujące pole magnetyczne i tworzy prąd wirowy. Prąd wirowy przepływa przez rezystancję garnka, ogrzewając go. W rezultacie, przekazywany jest wyższy procent energii niż w przypadku tradycyjnych płyt kuchennych. Kolejną zaletą kuchenki indukcyjnej jest bezpieczeństwo. Pożar jest mało prawdopodobny, ponieważ ciepło nie ucieka.
Podobne tematy
Leave a Comment