Na co zwrócić uwagę wybierając kuchenkę elektryczną

Istnieje wiele czynników, które należy rozważyć przy zakupie kuchenki elektrycznej. W zależności od potrzeb, można wybrać od standardowego modelu 30″ do większego, który ma wyspecjalizowane style palników. Podczas gdy rozmiar może wydawać się nieistotny, pamiętaj, że umiejscowienie jest ważne, ponieważ będziesz musiał wziąć pod uwagę rozmiar drzwi lodówki i ruch wymiatający kuchenki elektrycznej. Kuchenka elektryczna nie powinna również blokować przejścia w małej kuchni lub zmuszać ciebie lub twoją rodzinę do bliskiego kontaktu z gorącym piecem.

Powierzchnia gotowania na kuchence elektrycznej powinna odpowiadać rozmiarowi naczyń kuchennych, które planujesz używać. Stal nierdzewna, żeliwo i aluminium to najbardziej zalecane materiały. Szklane naczynia nie są zalecane ze względu na słabe przewodzenie ciepła. Naczynia z płaskim dnem najlepiej sprawdzają się na kuchence elektrycznej. Ten typ kuchenki wymaga również specjalnego zestawu aluminiowych naczyń. Powinien być również oceniony Energy Star. Niektórzy konsumenci znajdują, że kuchenki elektryczne są droższe niż kuchenki gazowe.

Co więcej, efekty płomieni kuchenki elektrycznej stają się bardziej przekonujące. Czy są one prawdziwe lub fałszywe, są jednym z podstawowych powodów do zakupu piecyka. Jedna z tradycyjnych metod tworzenia sztucznych płomieni znana jest jako efekt wstęgi. W tej metodzie powietrze jest wdmuchiwane na wstążki, a następnie ciepłe żarówki oświetlają wstążki. Broseley Canterbury Electric Stove, na przykład, używa płomieni wstążki w jego żeliwnej zewnętrznej.

Gładkie szklano-ceramiczne płyty kuchenne są łatwe do czyszczenia, ale są podatne na zarysowania. Podczas gdy są one wygodne do pieczenia, nie są dobrym wyborem dla pieczenia mięsa lub gotowania dużych potraw. Kuchenki elektryczne z gładką powierzchnią są również łatwe do czyszczenia, ale należy pamiętać, że nie mają one powierzchni przypominającej szkło. Kuchenki elektryczne również najlepiej współpracują z naczyniami o płaskim dnie.

Istnieją trzy główne rodzaje kuchenek: elektryczne, gazowe i indukcyjne. Każdy ma różne cechy i korzyści, i każdy ma swoje plusy i minusy. Ogólnie rzecz biorąc, kuchenki elektryczne są droższe niż ich odpowiedniki gazowe, ale koszty operacyjne nie są tak różne. A korzyści znacznie przewyższają minusy. Jeśli nie jesteś pewien, czego szukać, rozważ wynajęcie certyfikowanego technika urządzeń do wykonania pracy.

Kuchenka gazowa musi być podłączona do linii gazu ziemnego. Jeśli nie zainstalujesz prawidłowo linii gazowej, będziesz ryzykował wyciekiem. Jeśli przypadkowo obrócisz gałkę wystarczająco, gaz może uciec i zapalić się. Zainstalowanie detektora tlenku węgla jest dobrym pomysłem w każdym gospodarstwie domowym z kuchenkami gazowymi. Alarm ostrzeże Cię w przypadku ulatniania się gazu. Tak więc, ważne jest, aby wybrać odpowiedni piec dla swojego domu.

Choć piec elektryczny nie ma płomienia, to nadal jest bezpieczną opcją dla użytku domowego. Kuchenki elektryczne są mniej prawdopodobne, aby spowodować przypadkowe oparzenie w porównaniu z kuchenkami gazowymi. Jednak nie eliminują one całkowicie ryzyka poparzeń, więc jeśli szukasz kuchenki do gotowania dla swojej rodziny, kuchenka elektryczna jest dobrym wyborem. Będziesz bardziej zadowolony z wyników i zużycia energii przez kuchenkę elektryczną, więc ważne jest, aby rozważyć koszt jej zakupu.

Podobne tematy