Kiedy weźmiemy pod uwagę ilość substancji chemicznych, które są uwalniane do powietrza przez piec gazowy, możemy się zastanawiać: czy to możliwe, aby piec był niebezpieczny? Prawda jest taka, że kuchenki gazowe mogą być niebezpieczne, i to nie tylko dla Ciebie. Istnieje wiele ukrytych zagrożeń w domu, w tym opary z piecyka gazowego. Nawet Twoje świece mogą uwalniać sadzę do powietrza, podobnie jak mikrofibry z prania. Sierść twojego zwierzęcia może być również źródłem alergenów, a kurz pod łóżkiem może być wypełniony roztoczami wywołującymi alergię.
Wiele grup środowiskowych skupia się na potencjalnym wpływie urządzeń zasilanych gazem na zdrowie. Podczas gdy niektóre urządzenia takie jak podgrzewacze wody i piece wentylują swoje emisje na zewnątrz, piece gazowe są niewentylowane i uwalniają zanieczyszczenia do powietrza. Zanieczyszczenia te mogą powodować choroby i pogarszać istniejące warunki oddechowe. Według badań Uniwersytetu Stanforda, roczna emisja ze wszystkich piecyków gazowych w domach w USA jest równoważna emisji dwutlenku węgla przez ponad pół miliona samochodów w ciągu roku.
Przy gotowaniu na kuchence gazowej, istotne jest zainstalowanie odpowietrznika i kuchennego wentylatora wyciągowego. Gdy tylko jest to możliwe, gotuj na tylnych palnikach. Jeśli gotujesz na więcej niż jednym palniku, włącz okap na wysokim poziomie. Powinieneś również otworzyć okna, aby wspomóc wentylację. Należy pamiętać, że niewłaściwa wentylacja może powodować przypalanie potraw lub dym. Jednak przepisy federalne nie wymagają, aby kuchenki gazowe były wentylowane na zewnątrz.
Jeśli nie masz wyboru między kuchenką elektryczną a gazową, powinieneś upewnić się, że używasz odpowiedniego rozmiaru naczyń do pracy. Ponadto, należy wybrać niepalne naczynia. Wreszcie, nie należy używać plastiku lub melaminy. Materiały te mogą stwarzać niepotrzebne ryzyko i zawsze należy je dokładnie wyczyścić przed użyciem. Dzięki temu Twój dom będzie bezpieczny od zanieczyszczeń powietrza i emisji gazów cieplarnianych.
Kuchenki gazowe są głównym źródłem zanieczyszczenia powietrza w pomieszczeniach. Narażenie na działanie gazu ziemnego może uszkodzić funkcję płuc i spowodować stan zapalny w drogach oddechowych. Efektem jest zwiększone ryzyko ataków astmy i problemów z oddychaniem. Związek ten został potwierdzony przez rosnącą ilość literatury medycznej, w tym badanie Johns Hopkins dotyczące dzieci i gotowania na gazie. Warto zauważyć, że podczas gdy kuchenki gazowe są bardziej przystępne niż kuchenki elektryczne, nie oznacza to, że gotowanie na gazie jest bezpieczne.
Kuchenki gazowe zwiększają również ryzyko zatrucia CO. Objawy zatrucia CO zaczynają się pojawiać przy 70 częściach na milion, lub więcej. Na szczęście piece gazowe mogą być odpowiednio wyregulowane, ale nawet źle wyregulowany może emitować poziom do 30 części na milion. Niezależnie od tego, czy jesteś profesjonalistą czy początkującym, powinieneś upewnić się, że jesteś świadomy zagrożeń związanych z piecami gazowymi i wybrać piec elektryczny, jeśli to możliwe.
EPA była świadoma zagrożeń związanych z piecami gazowymi przez kilka dekad, ale pomimo faktu, że federalne przepisy dotyczące pieców gazowych są nadal w toku, przemysł gazu ziemnego nadal walczy z wysiłkami rządu federalnego w celu uregulowania urządzenia. W rzeczywistości badania wykazały, że nawet niskie poziomy narażenia na NO2 są szkodliwe. Badania EPA wykazały, że stężenia pochodzące z pieców gazowych są wyższe niż te pochodzące z pieców elektrycznych, a stężenia te mogą przekraczać amerykańskie normy zanieczyszczeń na zewnątrz.
Podobne tematy
Leave a Comment