Wybierając nową kuchenkę gazową, upewnij się, że rozważasz dostępną przestrzeń i ilość miejsca, które będzie potrzebne do jej zainstalowania. Jeśli nie masz zbyt wiele miejsca w swojej kuchni, możesz zdecydować się na małą kuchenkę elektryczną. Niezależnie od tego, czy jest to kuchenka indukcyjna czy tradycyjna kuchenka gazowa, będziesz potrzebował wystarczająco dużo miejsca, aby ją zainstalować. Poniżej wymieniono najważniejsze cechy kuchenek gazowych.
Dobry zakres gazowy będzie oferował pełną kontrolę nad płomieniem. Ten typ pieca da ci wolność do opanowania każdego przepisu, ponieważ ocena BTU jest stosunkowo niska. Większość cenionych marek ma standardowe oceny BTU między 16 000 a 20 000. Standardowej wielkości zakres gazu będzie pasować dobrze do normalnej wielkości kuchni, ale trzeba będzie zestaw konwersji, jeśli mieszkasz w obszarze wiejskim.
Wielkość kuchenki gazowej zależy od tego, ile osób mieszka w domu i ile żywności jest gotowane na co dzień. Kuchenki gazowe występują w czterech różnych wariantach, od jednego do czterech palników. Największa opcja będzie wymagała więcej gazu, ale da Ci możliwość przygotowania wielu różnych potraw jednocześnie. Jeśli Twoja rodzina jest mała, kuchenka gazowa z 2 palnikami będzie idealna dla Twoich potrzeb.
Ostatnie rozważania przy wyborze kuchenki gazowej to użyteczność i łatwość obsługi. Jest to inwestycja, która będzie trwać przez lata, więc ważne jest, aby rozważyć oba czynniki przed podjęciem ostatecznej decyzji. Dobrym pomysłem jest również skorzystanie z porady specjalistów z branży, jeśli masz jakieś konkretne pytania. Pomocna jest również rozmowa z ekspertem od kuchni gazowych, aby dowiedzieć się więcej o tym, jak obsługiwać kuchenkę gazową.
Seria gazowa wymaga zainstalowania linii gazowej. Jeśli istnieje jakikolwiek wyciek, może spowodować pożar lub eksplozję, co może sprawić, że członkowie gospodarstwa domowego będą narażeni na trujący tlenek węgla. Większość modeli pieców gazowych ma światło pilotażowe, a jeśli światło pilotażowe zgaśnie, trzeba będzie ręcznie ponownie zapalić. Zakresy gazowe również kosztują więcej niż zakres elektryczny, ale są tańsze niż modele indukcyjne.
Kuchenki gazowe z wentylatorami konwekcyjnymi są idealne do gotowania w niższych temperaturach. Wyżej wycenione modele są bardziej wydajne niż ich tańsze odpowiedniki. Dodatkowo oferują bardzo dużą powierzchnię do pieczenia potraw. Wentylator konwekcyjny umożliwia gotowanie w niższych temperaturach przez krótszy czas, co skutkuje bardziej równomiernie ugotowanym jedzeniem. Należy również zastanowić się, czy chcemy mieć kuchenkę kompaktową czy dużą, komercyjną.
Podobne tematy
Leave a Comment