Przedstawiamy artykuł, który jest owocem wspólnych działań z
Zastanawiasz się, co jest przyczyną strzelania gazu w Twojej kuchence gazowej? Powodem może być zablokowany strumień gazu. Dysza gazowa wtłacza gaz do kielicha palnika. Posiada ona otwór o precyzyjnej średnicy, który może zostać częściowo zablokowany wpływając na przepływ gazu i jakość płomienia. Najlepiej pozostawić ten problem profesjonaliście. Aby rozwiązać ten problem, należy najpierw sprawdzić zespół palnika, aby zobaczyć, czy jest zatkany. Oprócz tego należy upewnić się, że ciśnienie gazu jest prawidłowe.
Innym powodem nieświeżego zapachu lub słabego płomienia są zablokowane otwory palnika. Gaz zapala się na nasadce palnika i rozprzestrzenia się przez małe otwory w głowicy palnika. Cząstki żywności mogą utknąć w tych otworach. Zaleca się czyszczenie wokół palników w celu usunięcia zanieczyszczeń, które mogły się w nich zalęgnąć. Zatkany otwór palnika może doprowadzić do braku płomienia, dymu, a nawet pożaru kuchni. Często, proste czyszczenie pozbędzie się wszelkich zanieczyszczeń w otworze palnika gazowego.
Palniki mogą pop, ponieważ nie otrzymują wystarczającej ilości powietrza. Iskra jest zablokowana przez spalanie gazu. Najlepszym sposobem na sprawdzenie tego jest wyjęcie palnika i sprawdzenie komory spalania. Najlepiej skontaktować się z wykwalifikowanym technikiem, aby wymienić elektrodę, jeśli nie jesteś pewien, co jest problemem. Dodatkowo należy upewnić się, że palnik jest prawidłowo ustawiony.
Inny problem może być spowodowany przez niewłaściwe odpowietrzenie. Prawidłowe odpowietrzanie ma kluczowe znaczenie dla zapobiegania wybuchom i pożarom gazu. Sprawdź, czy nie ma oznak korozji i zużycia w palniku gazowym. Należy również upewnić się, że piec gazowy jest zainstalowany prawidłowo zgodnie z przepisami bezpieczeństwa. Nie powinien być zainstalowany zbyt blisko okna, aby uniknąć niebezpieczeństwa. Jeśli nie jest, można zadzwonić pod numer 911, aby zapewnić sobie bezpieczeństwo.
Zapach gazu jest znakiem, że istnieje problem. To normalne, że piec gazowy wydziela lekki zapach gazu, gdy nie jest w użyciu, ale silny zapach jest znakiem, że wyciek jest obecny. Może to być oznaką większego problemu. Aby rozwiązać ten problem, należy najpierw sprawdzić dopływ gazu i przewietrzyć kuchnię. Następnie należy zadzwonić do firmy gazowej.
Jeśli wszystko inne zawiedzie, można spróbować wyregulować zasuwę powietrzną na kuchence. Pozwoli to na otwarcie połączenia gazowego. Sprawdź instrukcję obsługi właściciela, aby dowiedzieć się, jak to zrobić. Niektóre modele pozwalają na obracanie połączeń gałki, podczas gdy inne wymagają obracania śrub. Sztuką jest wyregulowanie śruby w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara. Jeśli nadal nie możesz uzyskać strzelania gazu w kuchence gazowej, zadzwoń do profesjonalisty.
Jeśli dostawa gazu jest przerwana, dysza gazowa może być zablokowana. Częściowo zablokowany strumień gazu jest najczęstszą przyczyną słabego płomienia. Zawór główny odcina gaz do palnika gazowego, więc jego naprawa lub wymiana może naprawić problem. Jeśli nie jest to zawór główny, należy sprawdzić przewody rozgałęzione lub rurę doprowadzającą gaz. Może to być zapalarka gazu. Należy wymienić dyszę, jeśli problem nadal występuje.
Podobne tematy
Leave a Comment